Fedezd fel termékeinket

Router VS Mesh

Judy
2022.07.11 10:00
Router VS Mesh

Mi az a mesh? Miért érdemes befektetni? Mik is az előnyei egy routerhez képest? Megjelenésekor az átlagfogyasztó azt gondolhatta joggal, hogy ez csak egy erősebb router lesz. Valójában azonban több annál...Olvasd el cikkünket, ha érdekel!

A mesh hálózat már egy ideje jelen van a piacon. Megjelenésekor az átlagfogyasztó azt gondolhatta joggal, hogy ez csak egy erősebb router lesz. Valójában azonban több annál, egyesek számára már túlzás is.

Router

Mesh hálózat

Mesh és Router különbségek

 

ROUTER

Mire jó a router? A hagyományos router az internet kapcsolat központi hubjaként működik. A routernek az internetes szolgáltatáshoz csatlakozási engedéllyel rendelkező eszközök forgalma és kérései - általában jelszóval védve - egy hozzáférési ponton keresztül kerülnek továbbításra.

Router Erősségek

Ár: A hagyományos routerek általában olcsóbbak, mint a mesh hálózat termékei. Igaz, hogy egy mindent tudó routerért továbbra is többet kell fizetni, de kínálkoznak olyan lehetőségek, amelyek költségkímélőek, elég gyorsak és stabilak ahhoz, hogy otthoni irodája hatékonyan működjön további beavatkozás nélkül.

Plug and play: Egyes vásárlók tapasztalata szerint egy szabványos router beállítása kevésbé problémás, mint egy mesh hálózaté. Olyan eszközhöz, ami „csak megy”, egy tipikus router lehet a legjobb megoldás. Állítsa be, győződjön meg arról, hogy a frissítések automatikusan aktiválódnak, és nem is kell többet  foglalkoznia vele.

Sebesség és vezetékek: Manapság sok routert nagy sávszélesség- és adatfolyam-követelmények figyelembevételével terveztek – és az ezt elősegítő beépített technológiát is alkalmazzák. A gamereknek és az élőzőknek például  ragaszkodniuk kell a vezetékes Ethernet-kapcsolatokhoz, amelyek jobban teljesítenek a hagyományos routerekkel, a vezeték nélküli termékek helyett.

Eszközök szétválasztása: 

A legtöbb modern routeren beállíthatunk vendég wifi hálózatokat, de ha a biztonság kedvéért minden IoT-eszközünket külön otthoni hálózaton szeretnénk tartani, a legtöbb router ezt különösebb gond nélkül megteszi nekünk.

xiaomi wifi jelerősítő

Router Gyengeségek:

Lefedettségi problémák: Mivel az internet-hozzáférés egyetlen ponton keresztül történik, ez azt jelentheti, hogy a routertől távol eső területeken lassú vagy akadozó kapcsolatok lesznek, amelyek akár teljesen megszakadhatnak. A jelerősítők azonban segíthetnek eltávolítani ezt az akadályt, és még mindig olcsóbbak lehetnek, mint befektetni egy mesh hálózatba.

Túlterhelés: Ha nem használnak jelerősítőket vagy csatornaelválasztó funkciókat, a túl sok csatlakozás túlterhelést, szűk keresztmetszeteket, késést és a hálózat megszakadását eredményezheti.

Finomhangolás: Ha a router haladóbb beállításait szeretné módosítani, akkor gyakran egy bosszantó látogatásra lesz szüksége az asztali számítógépes platformon keresztül. A mesh hálózat esetében ezt egy zökkenőmentes mobilalkalmazáson keresztül is megteheti, úgy, ahogy azt már számos modern szolgáltatásunkon keresztül már jól megismertük.

Ajánljuk:
Xiaomi AX3200 Wifi 6 Vezeték Nélküli Router

xiaomi mesh system ax3000

Mi a helyzet a Wi-Fi 6-tal?

Érdemes megemlíteni a Wi-Fi 6 rendszert és a wi-fi 6 routereket. Ez a vezeték nélküli technológiák következő szabványa (802.11ax) a Wi-Fi 5 után (802.11ac) a vezeték nélküli eszközök teljesítményének és a Wi-Fi lefedettségének növelésére szolgál. Egyes modern otthoni eszközök támogatják ezt a szabványt, és ezt figyelembe is lehet venni az intelligens otthoni iroda kialakításánál.

A Xiaomi AX3200 Wifi Router beállítása jelerősítőként:

 

A MU-MIMO-t (többfelhasználós, többszörös bemenet, többszörös kimenet) szintén szem előtt kell tartani. Egyes routerek ezt a technológiát használják az adatátvitel sebességének javítására, ha több eszköz csatlakozik egyszerre – de nem mindegyik.

xiaomi mesh system

MESH HÁLÓZAT

Mi is az a Mesh vagy Mesh wifi? Míg a hagyományos routerek egyedülállóak, a központosított hozzáférési pontok, a mesh (hálótopológia) hálózati eszközök, például a mesh wi-fi routerek, a kétsávos vagy háromsávos mesh wi-fi és a teljes otthont lefedő mesh wifi decentralizáltak. Ahelyett, hogy egy eszköz egyetlen routeren keresztül csatlakozna az internethez, a mesh hálózatok több hálózati elemből (ezek lehetnek csomópontok, pontok, szatellitek) jönnek létre, amelyek mindegyike webkapcsolatot biztosít, egyetlen wi-fi routernek kiadva magukat. Például lehet egy központi „csomópontja” a konyhában, majd egy műholdas csomópont a dolgozószobájában, a konyhában vagy a hálószobában.

Amikor a konyhában próbál hozzáférni az internethez, akkor ott tud az eszközével automatikusan felcsatlakozni a csomóponthra, ha tovább sétál a dolgozószobába, ott is automatikusan fog csatlakozni az ottani csomópontra, és így tovább. A csatlakoztatott eszköz mindig azt a csomópontot fogja használni, ahol éppen a legjobb minőségű jelet érzékeli, így nem keletkeznek távolságból adódó csatlakozási problémák.

Az egyenrangú mesh csomópontok a központi eszközhöz és egymáshoz is külön-külön kapcsolódnak, vezérlőszoftverük megírásakor pedig arra is figyeltek a tervezők, hogy mindig a legjobb minőségű jeltovábbítást válasszák. A meshpontok összekapcsolása a backhaul rendszerrel történik, ez teszi lehetővé, hogy a csomópontok egymással közvetlenül kapcsolódjanak a háttérben, ez a belső hálózat a felhasználó elől elrejtve, magától működik.

A csomópontok közötti kapcsolat pedig Wi-fi roaming technológiával valósul meg. Erre azért van szükség, mert tervezéskor a kliensmozgást is figyelembe kellett venni (az otthoni felhasználók fizikailag az egyik helyről a másikra navigálnak az eszközeikkel), ezért a hálózatnak fel kell ismernie, hogy egy adott eszköz melyik csomóponthoz van a legközelebb, és a kapcsolat megszakítása nélkül a legközelebbi szatelliten keresztül bekapcsolni azt a hálózatba.

Ez adja a mesh rendszer nagyobb hatótávolságát, mivel a csomópontok elég közel vannak egymáshoz, hogy stabil hálózatot alkossanak, ugyanakkor elég távol helyezkednek el egymástól ahhoz, hogy nagyobb (akár több száz négyzetméternyi) területet fedjenek le. Ezzel a képességével messze túlszárnyalja a hagyományos router nyújtotta lehetőségeket. A másik pozitív tulajdonsága, hogy míg egy hagyományos routerekkel felszerelt nagy kiterjedésű vállalati hálózat felépítéséhez a hálózati szakemberek költségeit is számításba kell vennünk, a mesh hálózat nem igényel különösebb szakértelmet.

Mivel a távmunka és a videohívások új szokásokká váltak, itt az ideje, hogy frissítse wi-fi-jét a legújabb mesh hálózati rendszerekkel a jobb lefedettség érdekében. A hálózat kiterjesztéséhez elég egy újabb “szatellit” eszköz vásárlása, amely probléma nélkül fog illeszkedni a már meglévő hálózatába. A szatellitet akár kültéren is elhelyezhetjük, így akár a kertből is dolgozhatunk vagy a medence mellől. Amikor nagyobb méretű fájlokat szeretnénk letölteni, az eszköz, amin a letöltést elindítjuk csak a hálózat egyik csomópontját fogja használni, így a többi helyiségben a wi-fi jel továbbra is erős marad, nem kell amiatt aggódnunk, hogy közben nem tudunk majd videokonferenciát tartani a másik helyiségben.

Hasonlóan működik, mint egy jelerősítőkkel felszerelt hálózat, azonban a mesh hálózaton minden sokkal jobban össze van kötve egymással, így biztosít jobb felhasználói élményt és nagyobb teljesítménnyel is rendelkezik. A jelismétlő elérési pontok (access point) vezetékeit is elfelejtheti, mivel a mesh hálózat vezetékek nélkül működik.

 

Telepítés és csatlakozás

A hálózat és elemeinek párosítása roppant egyszerű. A dobozból kivéve és bekapcsolva a szatellitek automatikusan csatlakoznak egymáshoz. A fő szatellitet az internethez kell csatlakoztatni egy kábellel és a többi szatellitet el kell helyezni a lakás különböző pontjain a hálózat tervezett nagyságának megfelelően. A további beállítások általában egy mobiltelefonról vezérelhető alkalmazáson keresztül érhetőek el. Legtöbbször egy külön wi-fi hálózatot is beállíthatunk a hozzánk érkező vendégek számára, szabályozhatjuk, hogy kik csatlakozhatnak a hálózatunkra, nyomon követhetjük a csatlakoztatott eszközöket, illetve egyes esetekben szülői felügyelet megadása is lehetséges.

Az egyes csomópontok elhelyezéséhez általában a hálózat vezérléséhez használt alkalmazás nyújt segítséget. A fő szatellit elhelyezése után az alkalmazás a kibocsátott jel alapján feltérképezi velünk a területet, ahogy sétálunk a helyiségeken keresztül és ajánlásokat ad a következő mesh pont elhelyezésére. Nem nekünk kell meghatározni, hogy az adott helyen mennyire vastag a fal vagy van-e jelárnyékoló födém a közelben. Az összes egység elhelyezése után egy wi-fi hőtérképet is elérhetővé tesz számunkra az alkalmazás, így megtudhatjuk hol vannak még lefedetlen területek.

Mesh rendszer / Hagyományos router

 

hagyományos és xiaomi mesh system

Mi a különbség a Xiaomi Mesh system és a hagyományos router között? 

Előnyök:

Jobb lefedettség: A mesh hálózat fő előnye a kiterjesztett lefedettség. Nagyobb, sok négyzetméteres  ingatlanokban a hálós kialakításba való befektetés megelőzi az olyan kellemetlenségeket, mint a lefedettség “holt pontjai”.

Növeli a megbízhatóságot: Mivel az eszköz a legközelebbi műholdcsomóponthoz csatlakozik, nem pedig egy központi hozzáférési ponthoz, ez segít biztosítani, hogy bárhol is tartózkodik az ingatlanon belül, kisebb valószínűséggel tapasztalja a kapcsolat sebességének csökkenését.

További vezérlés: Ha egy mesh hálózat aktív, sok gyártó lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mobilalkalmazáson keresztül vezéreljék routerüket. Ez magában foglalhatja a hálózati forgalom figyelését, az újraindítást vagy akár az internet teljes kikapcsolását – ez talán vonzó lehetőség a gyermekesek számára.

Xiaomi Mesh System AX3000 bemutatása:

 

Hátrányok:

Kezdeti költségek: Általában a mesh eszközök telepítése drágább kiadást jelent. Noha egy eszköz elosztója és egy műholdja nem feltétlenül költséges, ha teljes mértékben ki szeretné használni a mesh-hálózat nyújtotta előnyöket, előfordulhat, hogy többet kell vásárolnia – és az ehhez szükséges anyagi források összeadódnak.

Egynél több: A mesh hálózat beállítása azt jelenti, hogy egynél több konnektorra lesz szüksége. Minden egyes hozzáadott műholdnál biztosnak kell lennie abban, hogy van hozzá tápegység, és olyan helyen van, ahová szívesen helyezné a dizájnos készülékeket.

A mesh hálózatok úgy tűnik velünk maradnak, és egy olyan időszakban, amikor már sokan dolgozunk otthonról, nem pedig hagyományos otthoni irodákban, a mesh-rendszer jövőbiztos befektetés lehet. Nem az Ön számára tervezték, ha a vezetékes kapcsolatra és a nagy sebességre kell támaszkodnia, de ha szüksége van arra, hogy a holt zónák és sebességváltozások ne befolyásolják a munkanapját – és nem bánja az esetleges költségeket –  a mesh rendszereket érdemes használnia.

Ajánljuk:
Xiaomi Mesh System AX3000