Ho-ho-ho-hooo! Indul a Santa Deal! Találd meg a kuponokat vagy vásárolj monitort olcsóbban! A részletekért kattints IDE.

Érvényes 2023.12.01.-2023.12.06.-g! 

Környezettudatosság

XIAOMI ECO - ZÖLD TERMÉKEK

 

Webáruházunkban leginkább Xiaomi termékeket árusítunk, ezért fontosnak tartjuk, hogy a vásárlóinkat is megismertessük azokkal az sajátosságokkal, melyeket a termékek megvásárlásával képviselhetnek. Egy gyártási környezetben nagyon nehéz a környezeti tényezőket is figyelembe venni, azonban a Xiaomi felvette a versenyt a piaci szereplőkkel ebben is. Ennek a bejegyzésnek a célja csupán a figyelemfelhívás, hogy igenis érdemes a megvásárolt termékeink forrását alaposan tanulmányozni, mert ott is akadnak különbségek.


A lenti leírásban részt vevő/részt vett termékeket weboldalunkon ezzel a jelzéssel láttuk el:

A Xiaomi több mint 2000 féle terméket kínált felhasználóinak, ezekből több a mi webáruházunkban is megtalálható. Termékeik a legjobb bizonyítéka az alacsony szén-dioxid-kibocsátás koncepciója iránti elkötelezettségüknek. Ennek a megközelítésnek a megvalósítására törekszenek a termék teljes életciklusa során – beleértve a tervezést, a gyártást, a csomagolást, a logisztikát, a termékhasználatot és a hasznosítást is.

 

Dizájn:

Zöld kialakítás az anyagválasztás optimalizálásához

Az anyaghatékonyság növelésére törekszenek a termékszerkezet optimalizálásával és az újrahasznosított vagy energiatakarékos anyagok felhasználásának maximalizálásával, a termékminőség megőrzése mellett.

Például a Xiaomi zászlóshajó okostelefonok modelljeiben a bioalapú poliamid gyantát, egy növényi eredetű anyagot alkalmaztak. A Xiaomi 11 és Xiaomi 11i sorozatban ez a műanyag alkatrészek össztömegének körülbelül 40%-át, illetve 21%-át tette ki; fémes eszközantenna (MDA) készülékeikben az újrahasznosított fém a fém alkatrészek össztömegének körülbelül 30-45%-át tette ki.

A Xiaomi 12 sorozat hátsó burkolata BASF Haptex®, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, oldószermentes poliuretán (PU) anyagból készült. Ez az anyag életciklus-elemzés szerint 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, 20%-kal kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsát ki, és 15%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a szintetikus bőr.

 

Gyártás:

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártási eljárások a szénlábnyom csökkentésére

Beszállítóikkal együttműködve optimalizálták és egyszerűsítették a gyártási folyamatot a termelés hatékonyságának javítása érdekében. Ezen túlmenően arra ösztönözték partnereiket, hogy energiatakarékossági intézkedésekkel és az energiagazdálkodás optimalizálásával maximalizálják az energiahatékonyságot.

Például az ES/RX TV sorozatok alapja gyártási folyamatának egyszerűsítésével körülbelül 25%-kal csökkentették a fémfelhasználást, és átlagosan körülbelül 20%-kal csökkentették a gyártási költségeket.

 

Csomagolás:

Műanyagok mennyiségének csökkentése a zöld csomagolás használatának előmozdítása érdekében

Környezetbarátabb konstrukciókat kerestek új termékek műanyagmentes csomagolásának, meglévő termékeknél pedig műanyagmentes, vagy kevesebb műanyag, illetve könnyebb csomagolás létrehozására, minimalizálva a csomagolóanyag-felhasználást, a csomagolás minőségének biztosítása mellett.

Eltávolították a középső keretet a Redmi Note sorozatú okostelefon csomagolásából, így egyetlen csomagolás súlya 5%-8% között csökkent;

Csökkentette a 43 hüvelyk alatti okostévék csomagolásában használt hullámszálas papírt, öt rétegről három rétegre, így körülbelül 130 tonnával csökkentette az éves csomagolópapír-felhasználást.

 

Logisztika:

A szállítás kezelés a logisztikai hatékonyság növelése érdekében

A logisztikai csomagolások újrafelhasználásával, a teljes terhelés növelésével és az elosztási útvonalak optimalizálásával jelentősen javították a fuvarozás hatékonyságát.

Megkövetelték a szolgáltatóiktól, hogy 60%-ról 70%-ra emeljék a teljes terhelési arányt, és forgalomelemzés alapján nyolc közvetlen útvonalat iktattak be. Ez körülbelül 20%-kal csökkentette az éves szállítási üzemanyag-fogyasztást és körülbelül 290 ezer kilométerrel, azaz 220 tonna CO2e-vel csökkentettea megtett távolságot.

Az okostelefonok külföldre szállításához könnyű raklapokat használtak. Minden új raklap 7 kg-mal könnyebb volt, így évente akár 280 tonna fát takarítottak meg, a repülőgép-üzemanyag pedig 460 tonnával, vagyis 1423 tonna CO2e-vel kevesebb lett.

 

Termékhasználat:

Energiahatékonyságra kell törekedni a termék életciklusának meghosszabbítása érdekében

Energiahatékony hardvert használnak, és energiatakarékos funkciókkal rendelkező szoftvereket fejlesztenek a jobb energiahatékonyság és a termék életciklusának meghosszabbítása érdekében.

 

A zászlóshajó okostelefon-modelljeinkre telepített System on Chip (SoC) rendszert 7 nanométerről 5 nanométerre frissítették, ami körülbelül 30%-kal növelte az alkatrész energiahatékonyságát. A kijelző alacsony hőmérsékletű polikristályos oxidból (LTPO) készült, ami körülbelül 25%-kal csökkenti az energiafogyasztást.

 

Újrahasznosítás:

Újrahasznosítás a környezet helyreállításának érdekében

A Xiaomi elkötelezett a termék-újrahasznosítás és az erőforrás-visszanyerési kezdeményezések mellett. Elindították globális újrahasznosítási és csereprogramjaikat az elektronikai hulladék csökkentése érdekében. Szigorú termékprotokollt is megfogalmaztak, hogy biztosítsák a hulladékok megfelelő kezelését.

2021-ben világszerte több mint 650 ezer okostelefont hasznosítottak újra, nagyjából 197 tonnát, ennek 80-90%-át el is adták.