Fedezd fel termékeinket

Milyen fülhallgatót válasszak?

Judy
2023.06.27 15:19
Milyen fülhallgatót válasszak?

Egyre több fajta, újabb és újabb funkciókkal rendelkező Xiaomi fülhallgatók kerülnek a boltokba. Basszus kiemelés, zajcsökkentés, mono/stereo mód, egy füles használat és a többi. A legtöbb fülhallgató bluetooth-on keresztül csatlakozik, mi is ezeket ajánljuk első sorban. A vezetékes fülhallgatók lehet, hogy már a végüket járják, de a fizikális kapcsolat miatt természetesen még mindig elérhetőek.

 

Összehasonlítjuk a nálunk fellelhető bluetooth fülhallgatókat, hogy nehogy a végén elveszítsd a fonalat a redmi buds, buds, pro, lite sorozatok útvesztőjében.

Alapvetően a saját igényeidet kell felmérned fülhallgató vásárlásakor. Mivel valószínűleg szeretnél minden szempontot figyelembe venni, így ajánlunk egy pár alapvető tényezőt, amiről érdemes nem megfeledkezni.

A vezeték nélküli fülhallgatók hangminősége az, ami pozitív és negatív irányba is eltérhet, de azt azért jegyezzük meg, hogy manapság már az olcsóbb változatok mögött is megfelelő technológia áll, mivel sorozatgyártással kerülnek a piacra.

 

A Redmik

 

 

Xiaomi Redmi Buds 3 Lite

Xiaomi Redmi Buds 3

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Xiaomi Redmi Buds 4 Lite

Xiaomi Redmi Buds 4

Xiaomi Redmi Buds 4 Pro

Bluetooth

5.2

5.2

5.2

5.3

5.2

5.3

Üzemidő

18 óra

20 óra

28 óra

20 óra

30 óra

36 óra

Akkumulátor

68 mAh (fülhallgató) 390 mAh (töltőtok)

35 mAh (fülhallgató) 310 mAh (töltőtok)

Fülhallgatók akkumulátor: 35 mAh / 0.13 Wh (fülhallgatónként) Töltőtok akkumulátor: 470 mAh

Fülhallgató 2×35 mAh akkumulátor • Töltőtok 320 mAh akkumulátor

Töltőtok 620 mAh akkumulátor

54 mAh, 0,2 Wh akkumulátor (fülhallgatónként), Töltőtok 620 mAh akkumulátor

Hatótáv

10m

Kb. 10m

10m

10m

10m

10m

Zajszűrés

Igen, hívásoknál

cVc technológia a zajszűréshez

 

35dB-es aktív zajszűrés (3 mikrofonnal)

 

Igen, hívásoknál

3 ANC mód, hogy minden környezetben megfelelően csökkentse a környezeti zajokat

Akár 43dB-es hibrid aktív zajszűrés

 

Vízálló

IP54

IP54

IP54

IP54

IP54

IP54

Meghajtó

6mm

12mm

9mm

12mm

10mm

10+6mm

Egyéb extra

Alacsony késleltetésű mód játékhoz

 

természetes hangzást biztosít alacsony késleltetéssel

Kettős átengedés mód - A környező beszédet és zajokat részben átengedi, hogy biztonságban lehess az utcán közlekedve is

 

Google Fast Pair támogatás

Alacsony késleltetésű mód játékhoz

 

360°-os hangzás a moziélményért

 

 

 

A másik fontos szempont az akkumulátor élettartama. Itt igazából azt az időintervallumot kell figyelembe vennünk, amennyi időn belül ismét töltőre tudjuk tenni a Xiaomi fülhallgatót. Tehát ha naponta csak pár órát hallgatunk zenét, akkor egy kevésbé strapabíró készülék is megfelelő lehet. Amennyiben egész napos telefonálásra használnánk, akkor már természetesen igényeink megkövetelik a profibb készülék beszerzését.

 

Meghajtó mérete: A nagyobb meghajtók hangosabb, tisztább hangokat tudnak produkálni. Azonban általában drágábbak is, és kényelmetlenséget okozhatnak egyes felhasználók számára. Tehát egy 10-14 mm-es meghajtóval ellátott fülhallgató már megfelelő lehet egy jó hangélményre.

 

A kapcsolódás és a hatótávolság a táblázatba foglalt eszközöknél nagyjából fix, ugyanis mindegyik készülék 10 méteres hatótávú és Bluetooth 5.2 vagy 5.3 technológiával vannak felszerelve. A Bluetooth verziónál azonban érdemes ellenőrizni, hogy a Xiaomi mobiltelefonunk vagy egyéb készülékünk, amihez a fülhallgató kapcsolódni fog, támogatja-e már ezeket a verziókat.

 xiaomi fülhallgató választás

A zajszűrés rejthet még meglepetéseket, ugyanis az alap darabok nem rendelkeznek olyan precíz zajszűréssel, mint a legújabb vezeték nélküli Xiaomi fülhallgatók. Például egy Xiaomi Redmi Buds 3 Lite és a Xiaomi Buds 4 Pro között fényévnyi különbségek vannak. A Xiaomi Redmi Buds 3 Lite telefonhívások közben tud zajszűrést biztosítani, a Xiaomi Buds 4 Pro azonban mindig képes erre és a zajszűrő technológiája is kiforrottabb.

Persze fontos, hogy a környezeti zajokat ki tudjuk zárni egy fontos telefonhívásnál vagy ha edzés közben nem a körülöttünk hangoskodókat, hanem a zenénket szeretnénk hallgatni.

 

Olyan tulajdonságokat kell még megfigyelni, mint a súly, illetve a Xiaomi fülhallgató ergonómiai kialakítása. A könnyebb és ergonómiailag megfelelően formázott készülék használata sokkal kényelmesebb, semmilyen szempontból nem zavaró.

 

A sima Buds 3-tól a Buds 4 Pro-ig

 

 

Xiaomi Buds 3

Xiaomi Buds 3T Pro

Xiaomi Buds 4 Pro

Bluetooth

5.2

5.2

5.3

Üzemidő

32 óra

24 óra

36 óra

Akkumulátor

Töltőtok: 310 mAh

-

Fülhallgatók: 53mAh

Töltőtok: 565mAh

Hatótáv

10m

10m

10m

Zajszűrés

Akár 40dB-es széles frekvenciatartományú aktív zajcsökkentés (3 mikrofonnal), adaptív ANC, Kettős áttetsző mód

 

Hibrid aktív zajszűrés (ANC) akár 40dB-ig

Akár 43 dB aktív zajszűrés* - 30-3000Hz széles frekvenciájú ANC*

 

Vízálló

IP55

IP55

IP55

Meghajtó

-

10mm

 

Egyéb extra

Hi-Fi hangzás, HRTF professzionális tuning - Stúdió szintű kalibráció

 

DLC membrán bevonattal, professzionális LHDC 4.0 kodek támogatásával

Kapcsolható Light/Balanced/Deep üzemmódok

Hi-Res Audio vezeték nélküli támogatás

 

Hi-Fi hangminőség - Kettőd dinamikus meghajtó

3 mikrofonos zajszűrés a hívásokhoz

 

 

Zajszűrő technológiák

Dióhéjban a CVC és az ANC is zajszűrő technológia. Úgy tervezték, hogy tisztább, tisztább hangjelet hozzanak létre, amely könnyebben hallható. De vannak lényeges különbségek a kettő között. Nézzük meg mindegyiket közelebbről, hogy jobban megérthessük.

 

Mi az a CVC?

A CVC a „Clear Voice Capture” rövidítése. Elsősorban telefonhívásokhoz készült, de podcastokhoz és telefonferenciákhoz is használható. A CVC számítógépes algoritmusok segítségével érzékeli és elkülöníti az Ön hangját. Mivel intelligens, annál jobban fog működni, minél tovább telefonál. A CVC célja a háttérzaj kiszűrése, hogy az emberek könnyebben hallhassák a hangját. Ha hangos környezetben telefonál, az óriási különbséget jelent a hívás minőségében.  Nem fogja teljesen tompítani az olyan hangos zajokat, mint a dudálás vagy a gyerekek sikoltozása, de jelentősen csökkenti ezeknek a zajoknak a hangerejét. Így még akkor is, ha hangos zaj van a háttérben, az Ön hangja lesz a leghangosabb a hívás során. A csendesebb zajok, például a háttérforgalom és a szél szinte teljesen megszűnnek.

 

Mi az ANC?

Az Active Noise Canceling (ANC) teljesen más állat, mint a CVC. Míg a CVC-t úgy tervezték, hogy javítsa a másik személy hívásminőségét, az ANC az Ön saját térfeléről szól. Az ANC aktívan blokkolja a háttérzajt, miközben Ön hívás közben van vagy zenét hallgat. Gyakran passzív zajszűréssel párosul, különösen a Xiaomi fülhallgatókban.

A passzív zajszűrés egyszerűen azt jelenti, hogy a füldugókat zajgátló tömítésként használják a hallójáratban. Passzív zajszűréssel kombinálva az ANC még hatékonyabb.

De hogyan szünteti meg valójában az ANC a zajt? A hang hullámként terjed a levegőben. Ezek a hullámok oszcillálnak, csúcsokkal és mélyedésekkel. Az ANC rendszer egyszerűen fordított hullámokat sugároz, amelyek kioltják a többi hullámot. Ha ez kissé elvontnak hangzik, képzeljük el, hogy egy hullám csúcsa +1, a mélypont pedig -1. Az ANC rendszer egy -1-es mélyedést hoz létre, amely egybeesik a +1-es csúccsal, és fordítva a mélypontra. Összeadva ezek a hullámok 0-t adnak. Más szóval, a zaj megszűnt, és a zenén kívül mást nem hallasz. Elég jó!

Az aktív zajszűrés jellemzően körülbelül 20 decibellel képes csökkenteni a háttérzajt. Emiatt a legtöbb környezetben hatékonyan blokkolja a háttérzaj körülbelül 70 százalékát. A tényleges eredmények a háttérzaj mértékétől függően változhatnak. Ennek ellenére az ANC nem tökéletes. Ennek a technológiának van néhány hátránya, amelyeket meg kell említenünk.

Nem túl hatékonyan blokkolják az éles, hirtelen zajokat, például az autódudálást. A legalkalmasabbak az állandó zajokhoz, például a repülőgép-hajtóművekhez és a vonatzajokhoz. Egyes felhasználók úgy érzik, hogy az ANC fejhallgatók csökkentik a zene minőségét. Ez szubjektív – és vitatható –, de érthető.

 xiaomi fülhallgató

Mi a különbség?

Az ANC az Ön számára, a CVC pedig a másik telefonhívás során szűri a zajt. Ebben az értelemben ezek alapvetően különböző technológiák. A CVC nem segít jobban hallani a zenét, és az ANC sem javítja a hívás minőségét. Ez olyan, mint az almát a narancshoz hasonlítani. Mindkét technológia nagyszerű a saját céljához, de semmilyen tekintetben nem egyenértékűek.

A másik különbség, hogy a CVC szoftveres, az ANC pedig hardveres megoldás. Mit is jelent ez? Ez azt jelenti, hogy a CVC szinte bármilyen eszközön használható.  Eközben az ANC további mikrofonokat és áramköröket igényel. Egy eszköz vagy képes ANC-re, vagy nem. Más szóval, ha nem ANC fejhallgatót vásárol, később nem fogja tudni hozzáadni a funkciót. A CVC-vel viszont eldöntheti, hogy később telepíti-e, ha úgy dönt, hogy szüksége van rá.Hibrid aktív zajszűrés

A hibrid aktív zajszűrés mindkét oldalon a legjobbat kínálja. Az első és visszacsatoló mikrofonokat, valamint a hangfeldolgozást egyesíti, hogy lefedje az összes területet. A hibrid technológiával a legjobb zajcsillapítási frekvencia lefedettséget kapja, és a legalacsonyabb a visszacsatolási problémák esélye.

Vízálló tulajdonságok

A fülhallgatóknál nem arra kell számítani, hogy a víz alatt hallgathatjuk kedvenc zenéinket, de például egy izzasztó edzés után a nedvesség hatására nem megy tönkre kedvenc Xiaomi fülhallgatónk.
Az IP54 azt jelenti, hogy a fülhallgató védett a korlátozott mennyiségű por és egyéb részecskék által okozott szennyeződés és a vízpermet ellen. Az IP55 jelölés pedig azt, hogy eszközünk teljes védelmet élvez a burkolaton belüli, feszültség alatt álló vagy mozgó alkatrészekkel való érintkezéskor keletkező káros porlerakódások ellen, de nem teljesen porálló. Minden irányból védett az alacsony nyomású vízsugár ellen.

 

Forrás: 1. 2.