Ho-ho-ho-hooo! Indul a Santa Deal! Találd meg a kuponokat vagy vásárolj monitort olcsóbban! A részletekért kattints IDE.

Érvényes 2023.12.01.-2023.12.06.-g! 

Fedezd fel termékeinket

Gateway és okosotthon kiegészítők

Judy
2023.10.11 16:23
Gateway és okosotthon kiegészítők

Az okos otthon mozgató rugója az úgynevezett gateway, más néven átjáró. Ehhez az eszközhöz több kompatibilis eszközt lehet csatlakoztatni és az átjáró ezeket egyszerre tudja kezelni. A rendszerbe csatlakozó eszközök lehetnek például hőmérséklet- és páraérzékelők, biztonsági kamerák, ajtó- és ablakérzékelők és okos konnektorok is. Ebből következik, hogy a gateway nyilvánvalóan nagyon jól alkalmazható biztonsági kamerarendszer létrehozására is.

Az átjárón keresztül lehetővé válik, hogy a csatlakoztatott kamerákat az eszköz együtt kezelje. Ezáltal a felügyelet is sokkal egyszerűbb lesz és gyorsabb. Jól hasznosult ez az elv a xiaomi kamerák megalkotásánál is. Bárhol is vagy, automatikus beállításokat eszközölhetsz a hálózaton lévő eszközeidre. Konkrét jelenlét nélkül fel- és lekapcsolhatod az otthoni lámpát, elindíthatod a kedvenc zenédet a reggeli készülődéshez. Képzeld csak el, mennyi xiaomi okoseszköz található már a piacon és mind arra vár, hogy valakinek az életét megkönnyítse.

Az eszközök összehangolására a gateway-en belül a Mi Home alkalmazás lesz a segítségedre, melyet letölthetsz a Googel Play áruházból vagy az App Store-ból. Ezt az alkalmazást a Xiaomi folyamatos frissítésekkel látja el, hogy a felhasználók számára a legjobb élményt tudja biztosítani.

Példa a kapcsolat bemutatására

Kezdő lépésként egy Mi Home fiókot kell regisztrálnunk, ehhez nincs is másra szükségünk, csak az e-mail címünkre és egy jelszóra. Az alkalmazás telepítésénél fordítsunk kiemelt figyelmet a régió kiválasztására, mivel más nyelvi és egyéb beállítások vonatkoznak az Európai területre.

 

Az okoseszközeink hozzáadása után már könnyedén kezelhetjük őket. Automatikus jelzéseket állíthatunk be például ajtó- és ablakérzékelőknél a kinyitás esetén kaphatunk jelzést a telefonunkra. Szuper ajtócsengőt is készthetünk a Mi Switch gombbal. Csak helyezzük el a bejárati ajtónknál és olyan szabályt hozhatunk létre, hogy például a gateway hangjelzéssel jelezzen a gomb megnyomásakor.

Ezen az elven mozgásérzékelő szenzorra is tudjuk alkalmazni ugyanezt a szabályt, ehhez egy Xiaomi Motion Sensort kell bekapcsolnunk a hálózatba. A kiegészítőket egymással is tudjuk párosítani a gateway segítségével, így nagyon sokféle feladatot tudunk létrehozni egy kis ügyességgel. A feladatoknál beállíthatók a napok és az időintervallum is. A szenzorok és kapcsolók legjobb tulajdonsága az okosságon kívül az, hogy felszerelésük nem igényel abszolút semmilyen plusz tudást, legtöbbjük egyszerűen felragasztható a falra vagy más felületre.

Visszatérve a gateway-re, erre az ügyes kis adatkommunikációs rendszerre, szeretnénk kicsit közelebbről is megismertetni vele. A Xiaomi okos otthon is erre az elvre épült fel és fejlesztették tovább. Szóval az átjáró egy távoli hálózaton keresztül hozzáférést biztosít egy másik eszköz hálózatához. A hálózaton belül vagy kívül irányított összes adatnak először át kell mennie az átjárón, és kapcsolódnia kell ahhoz, hogy útválasztáson menjenek keresztül. Az útválasztó általában úgy van beállítva, hogy átjáróként működjön a hálózatok között.

Egyszerűen fogalmazva, az átjáró a távközlés területén alkalmazott hálózati hardverrendszer egyetlen komponense, olyan eszközök interakciójára, amelyek lehetővé teszik az adatáramlást egyik diszkrét hálózatról a másikra. Routerként, vagy kapcsolóként működik, amelyek képesek több hálózattal együttműködni, és az OSI modell hét rétegén működnek. Az alapértelmezett átjáróra úgy hivatkozunk, mint az adott feladat végrehajtására beállított számítógépes programra. A hálózatok és a csatlakoztatott komponensek, például jelfordítók, hibaleválasztók, protokollfordítók, sebességváltók és impedanciaillesztők közötti együttműködést szolgálja. A hálózati átjárókat protokollfordítóknak, vagy leképezési átjáróknak is nevezik, amelyek a protokollok átalakítására képesek különböző hálózati struktúrájú hálózatok összekapcsolására. Szükség van a kölcsönösen elfogadható adminisztrációs folyamat kialakítására az átjárókon alkalmazott hálózatok között.

OSI modell komponensei

Nagyon sok alkalmazás használja ezt. A hálózati átjáróval az otthoni intranetet is csatlakoztathatja az irodai internethez. Ha a szervezet bármely felhasználója szeretne böngészni egy weboldalon, a két út egyike az irodai hálózatról, a másik pedig az internetről a számítógép böngészőjének weboldalára való eljutás. Bármely vállalati hálózatban ez általában tűzfalként, vagy proxyszerverként működik, amely megakadályozza a hálózatot a betolakodóktól. A Microsoft internetkapcsolat-megosztási attribútuma lehetővé teszi, hogy a számítógép átjáróként működjön az internet és a belső hálózat közötti kapcsolat létrehozásával.

A felhőalapú tárolási átjáró egy olyan hálózati alkalmazás, ahol ez az átjáró lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy magán felhőalapú tárolóalkalmazásokat sajátítsanak el anélkül, hogy nyilvános felhőalkalmazásokra kellene áttérniük. Ezt az adatvédelem megváltoztatása teszi lehetővé. Az IoT kommunikációs kapcsolat létrehozásával kezeli a hidat a felhőben lévő IoT-komponensek és a felhasználói eszközök, például az okostelefonok között.

 

Azonban térjünk vissza az okoseszközökhöz

Miért használjuk a Gateway-t?

Az átjárónak széles körű alkalmazása és előnyei vannak. Általában a helyi hálózatok biztonsági őreként működik, és összeköti a helyi hálózatot a nyilvánossal. Ez egy biztonsági tűzfal, amely a NAT elvén működik. Aktiválja a gépet a helyi IP-vel, hogy az átjáró címén keresztül engedélyezze az internetet. Fogja a csomagot a helyi hálózatról és a külső IP-címről, és új portot küld az IP és UDP erőforrásmezőibe. Ez egy komplett komponens számos egyedi eszközzel. Amikor egy személy egy átjáróval csatlakozik az otthoni hálózathoz, egy adó-vevőt használ a vezeték nélküli kapcsolat beállításához.

Ezt használjuk telefonálás közben is, legyen a kezünkben xiaomi telefon vagy más eszköz.

Ez a legjobb lehetőség magas interaktív programkommunikáció eléréséhez nem azonos hálózatok között, mivel minden egyes hálózat más-más tulajdonságokkal és protokollokkal rendelkezik. Minden telefonos interakció alapvető eleme, és hídként működik az internet és a telefonhálózat között. A valós idejű alkalmazásokhoz az átjárók támogatják az audioátvitelt, és továbbítják a kioltási és híváskonfigurációt. A hálózaton keresztül kezeli a támogató adatokat, amelyek az eredeti végpont közötti hívás konfigurálására vonatkozó információkat tartalmaznak.

 

Hogyan működik?

Ez a hálózat egy olyan pontja, amely hozzáférhet más hálózatokhoz. Általában befelé megy az intranet, egy útválasztó vagy csomópont működhet átjárócsomópontként. Ezeket a hálózatokat összekötő útválasztókat átjáróknak nevezzük. A nagy méretű vállalatoknál a vállalati hálózatok közötti forgalmat irányító számítógépeket is átjáró csomópontoknak nevezik. Ilyen például, hogy az internetszolgáltatók által használt számítógépek, amelyekkel a különféle felhasználókat egy pillanat alatt összekapcsolják az internettel, átjárócsomópontok. Bármely kereskedelmi vállalat fejlesztési részlegén a számítógép-kiszolgáló átjáró csomópontként működik, és időnként proxyszerver vagy tűzfal is lehet.

 

Routerrel is összeköthető, mivel a router pontosan ismeri az átjárón megjelenő adatcsomagok útválasztási útvonalát, majd egy kapcsoló eldönti, hogy a kijelölt csomaghoz melyik átjárónak milyen útvonalont kell be- és kimennie. Az átjáró az útvonalak kötelező attribútuma, bár a többi eszköz jól működhet átjáróként. Itt viszont a használt operációs rendszer az internetmegosztáshoz átjáróként viselkedik, és kapcsolatot létesít a belső hálózatokkal.

 

Tehát otthon az okoseszközökkel hasonló elven kapcsolhatod össze a kis kütyüket egymással. A Xiaomi okosotthon pont így működik.

Ehhez máris adunk egy praktikus ötletet:
Mozgásérzékelő szenzor
Mennyezeti lámpa
Biztonsági kamera

 

Tehát a feladat a mozgásérzékelő bekapcsolódásával kezdődik. Mondjuk, ha valaki kinyitja a bejárati ajtót, az érzékelő jelez nekünk. Amikor az érzékelő jelez, a mennyezeti lámpa felkapcsol, ez után pedig bekapcsol a kamera felvétel. Így egy esetleges betolakodót is tudunk rögzíteni vagy arról szerezhetünk tudomást, hogy mikor ért haza egy családtagunk.

 

Az alkalmazásban beállíthatsz időintervallumokat, napokat, sorozatokat is az eszközeidhez.

Ablaknyitásra kikapcsoló légkondit pedig úgy hozhatsz létre, hogy a légkondidat egy okoskonnektorba dugod, mellyel egyszerűen szabályozhatodk a bedugott eszközt. Ugye nem is olyan bonyolult? Így bármelyik nem okos eszközödet is hozzárendelheted okosotthon rendszeredhez nagyobb pénzbefektetés nélkül.

Reméljük, hogy hasznos információkat sikerült átadnunk és ihletet merítettél a következő vásárlásodhoz.

 

Forrás:
1.