Fülhallgatók karbantartása

A Mulan Home Webshop csapata úgy döntött, hogy összeszed Nektek pár hasznos tippet megvásárolt termékeikkel kapcsolatban, például arról, hogy mi a teendő, amikor a kedvenc fülhallgatód halkabban szól a kelleténél, vagy a robotporszívó nem találja meg a töltőállomását.

 

Kezdjük apró lépésekben; a fülhallgatókkal.

Mi a teendő, ha a fülhallgató nem csatlakozik? Hirtelen sokkal halkabb az egyik oldala, esetleg recseg is? Gyakran olyan problémáról van szó, amelyet Ti is tudtok orvosolni, így elkerülhető a maximum 14 napos szervízelés idő kivárása.

 

Elhalkult a fülhallgató:

Mint minden eszköznek, amit napi szinten használunk, időközönként a fülhallgatóknak is elkell egy kisebb tisztítás; nem csak higiéniai szempontból. A Szervizben gyakran szembesülnek azzal, hogy a használat során felhalmozódott kosz (por, és igen, a fülzsír is) eltömíti a fülhallgató hangszóró részét. Ezzel semmi baj nincs, mert a legtöbben minden nap használjuk fülhallgatónkat, így elkerülhetetlen, hogy szembesüljünk ezzel a problémával. Természetesen nem 100%, hogy ez okozza a problémát, de mondhatni 10-ből 8 esetben ez a bűnös.

Ennek nagyon egyszerű a megoldása, és nem is kell hozzá sok eszköz!

Szükséged lesz:

  • Isopropyl Alkohol
  • Fültisztító pálcika
  • Puha sörtéjű fogkefe
  • Száraz törlőpapír

Az isopropyl alkohol nem okoz kárt a fülhallgató szerkezetében, és remekül lehet vele tisztítani. Csepegtessünk egy kicsit a fültisztító pálcikára, és óvatosan töröljük át vele a problémás részt (fontos, hogy ne csöpögjön a pálcikáról a folyadék, de legyen vele átáztatva). A hangszóróra/hangszóróba került alkoholt kis idegig (kb. 30 másodpercig) hagyjuk állni. Ezután a puha sörtéjű fogkefével dörzsöljük át óvatosan a hangszórót. Töröljük át száraz törlőpapírral, és próbáljuk ki, hogy a kívánt eredmény elértük-e; a tiszta, hangos zeneélményt. Érdemes még a kis fekete lyukat (nyomás kiegyenlítő) is kitisztítani, lehet, hogy arról van szó, hogy el van tömődve.

 

Miért működik?

Az alkohol oldja/bontja az olajokat és zsírokat. Ezért van az, amikor lefertőtlenítjük a kezünket, száraznak érezzük azt. A fülzsír is egy nagyon olajos anyag, így azt remekül el lehet vele távolítani. A puha sörtéjű fogkefe pedig a kicsit makacsabb területeknél tud nagy segítségünkre lenni.

Nem akarok én ennyi eszközt bevetni/Erre nekem nincs időm!

Vannak fülhallgató tisztító szettek, mint ez, amelyek megkönnyítik a fentebb írt lépéseket. Bónusz, hogy nem csak fülhallgatókhoz lehet használni, hanem a telefonok hangszóróihoz is.

Nem működött, még mindig halk!

Ha ez a helyzet áll fent, akkor valószínű, hogy a fülhallgató belső szerkezetében található membrán lap hajlott meg. Ezt nehezen lehet orvosolni, sőt, szinte lehetetlen. Ilyen helyzetben itt az ideje egy cserének.

Az alkohol használata után úgy szól, mintha vízbe ejtettem volna!

Mint minden folyadék, az alkohol is meg tud rekedni kicsi, zárt helyeken, és mivel zárt hely, nehezen is párolog el. Vannak videók a YouTube-on, amelyek kifejezetten ezt orvosolják, mint ez, vagy pedig ez itt.

Nyilván lejátszás alatt ne viseljük a fülhallgatókat, mert elég éles és hangos hangeffektek vannak ezekben a videókban. Arra szolgál ez a magas hang, hogy a felgyülemlett vizet (vagy ebben az esetben alkoholt) „kirázza” a fülhallgató szerkezetéből.

Nem tölt a fülhallgató!

A töltőtokban a jobb- és bal oldali egységnél van 2-2 mágneses töltő pöcök. Ennek megfelelően, a fülhallgatókon van 2-2 lapos és kerek felület, amit vonzanak a töltőpöckök. Ha ezeket a fentebb említett kosz borítja, nem lesz megfelelő az érintkezés – nem tölt. Ahogy a hang problémánál, itt sem lehet 100%-ig csak a koszt okolni, mert előfordulhat, hogy valamelyik pöcök elrepedt, vagy a fülhallgatók érintkezőjével van a baj.

Nem csatlakozik a telefonomhoz a fülhallgató!

Ilyenkor érdemes a Bluetooth kapcsolatok közül kitörölni a fülhallgatót, majd a fülhallgatót resetelni. Ha ennek ellenére sem megy a csatlakoztatás, lehetséges, hogy a Bluetooth adó-vevővel van a probléma. Ebben az esetben sajnos csak szervízelni lehet, vagy cseréltetni érdemes, ezt nem lehet otthon megoldani.

 

Megkérünk Titeket, hogy amennyiben visszakülditek a fülhallgatót szervizelésre, győződjetek meg arról, hogy minden lehetséges otthon elvégezhető hibaelhárítást megpróbáltatok. Az eszköz legyen tiszta, mert nem áll módunkban a szervizeléssel együtt azt tisztítani, csakis felár ellenében, mivel higiéniás termék. Ennek összegéről érdeklődhettek az ügyfélszolgálatnál.

 

Reméljük, hogy segítségükre lesznek ezek a tippek!