Fedezd fel termékeinket

Bluetooth - Hogy is van ez?

Judy
2023.08.27 10:46
Bluetooth - Hogy is van ez?

A felgyorsult, modern világ igényeire támaszkodva próbálnak az okoseszköz gyártók jobbnál jobb készülékekkel betörni a piacra. Legyen az biztonsági kamera, autós fedélzeti kamera, okosóra, okos fogkefe, okos érzékelő vagy okostelefon, vásárlásnál érdemes arra törekedni, hogy ha egymással kommunikáló eszközöket szeretnénk, akkor azoknak kompatibilisnek kell lenniük egymással.

Nézzük meg a legalapvetőbb funkciót, ami már minden eszközünkben megtalálható. Ez nem más, mint a Bluetooth. Mitől függ a jó kapcsolat, mi befolyásolja?

 

A bluetooth kapcsolat kicsit pontosabb megértéséhez segít, ha lerajzoljuk és elnevezzük a részt vevő eszközöket. Az adó eszközöket masternek nevezik, a vevőket pedig slave-nek. Bármelyik eszköz lehet Master vagy Slave, attól függően, hogy melyik eszköz létesíti a kapcsolatot. A szinkronizációs folyamat alatt a két eszköz megegállapodik egy frekvenciaugrásos szekvenciában (az adó ugrál a frekvenciákon, a vevő pedig követi). Ez másodpercenként több százszor is megtörténik, így a jeleket igen nehéz, optimális esetben lehetetlen megzavarni.

 

A Bluetooth-t eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a számítógép, nyomtató, billentyűzet, egér és más irodai eszközök kábeles összeköttetését helyettesítse.

Egy különálló Slave eszköz több, mint 1 piconet rendszerhez is tartozhat, amikor a két piconet egymással kezd el kommunikálni, létrejön a scatternet.

Több tényező is befolyásolhatja a Bluetooth eszközök közötti kapcsolatot:

 

 1. Rádió jel spektruma
 • A rádióspektrum 30 Hz-től 300 GHz-ig terjed. Minél alacsonyabb a frekvencia, annál nagyobb a tartomány. Azonban minél alacsonyabb a frekvencia, annál kisebb az adatátviteli sebességet támogatni. Ennek eredményeként a rádióspektrum kiválasztása kompromisszumokkal jár a tartomány és az adatsebesség között.
 • A Bluetooth® technológia a 2,4 GHz-es ISM spektrumsávot (2400-2483,5 MHz) használja, amely jó egyensúlyt tesz lehetővé a hatótávolság és az átviteli sebesség között. Ezenkívül a 2,4 GHz-es sáv világszerte elérhető.

 

 1. PHY
 • Ez a vezeték nélküli kapcsolat fizikai rétege, minden eszközt és modulációs sémát magában foglal, ami adatok küldésére használható rádiófrekvenciás sávon keresztül. Ettől függ a beszéd sebessége és tisztasága.

 

A vevő érzékenysége a vevő által értelmezhető minimális jelerősség mértéke. Más szavakkal, ez a legalacsonyabb teljesítményszint, amelyen a vevő képes érzékelni egy rádiójelet, fenntartani a kapcsolatot és demodulálni az adatokat. Gondoljon a vevő érzékenységére úgy, mint annak mértékére, hogy mennyire jól hall, vagy a leghalkabb hangot hallja és érti.

 

 1. A vevő érzékenysége
 • A Bluetooth® technológia előírja, hogy az eszközöknek képesnek kell lenniük -70 dBm és -82 dBm közötti minimális vevőérzékenység elérésére (erre úgy is gondolhatsz, hogy ezen a minimális tartományon már érzékeled a leadott hangot), azonban általában sokkal magasabb vevőérzékenységi szintet érnek el.

 

 1. Az átvitel
 • Az adási teljesítményszint kiválasztása a hatótávolság és az energiafogyasztás közötti tervezési kompromisszum. Minél nagyobb az adási teljesítmény, annál valószínűbb, hogy a jelet nagyobb távolságra is lehet hallani, és annál nagyobb a hatótávolság. Az átviteli teljesítmény növelése azonban növeli a készülék energiafogyasztását.

 

A Bluetooth működési hatótávolsága az eszköztől függ A 3. osztályú rádiók hatótávolsága legfeljebb 1 méter vagy 3 láb A 2. osztályú rádiók leggyakrabban mobileszközökben találhatók, hatótávolságuk 10 méter vagy 30 láb Az 1. osztályú rádiókat elsősorban ipari felhasználási esetekben használják. hatótávolsága 100 méter vagy 300 láb.

 

 1. Vétel antennával
 • Az antenna az adóból származó elektromos energiát elektromágneses energiává (vagy rádióhullámokká) alakítja át, és fordítva a vevő számára. Az antenna elhelyezkedése, a csomagolás mérete és kialakítása nagyban befolyásolhatja a jel átvitelének és vételének hatékonyságát
 • A Bluetooth® technológia tervezői számos antennaopcióból választhatnak. Az antennatervezés éppúgy művészet, mint tudomány. A Bluetooth-eszközök általában –10 dBi és +10 dBi közötti antennaerősítést érnek el.

 

 1. Útvesztés
 • Az útvesztés a jelerősség csökkenése, amely akkor következik be, amikor a rádióhullám a levegőben terjed. Az útvesztés vagy útcsillapítás természetesen távolságonként lép fel, és befolyásolja a környezet, amelyben a jelet továbbítják. Az adó és a vevő közötti akadályok ronthatják a jelet.
 • A csillapítók bárminek lehetnek a páratartalomtól és a csapadéktól a falakig, ablakokig és más üvegből, fából, fémből vagy betonból készült akadályokig, beleértve a rádióhullámokat visszaverő és szóró fémtornyokat vagy paneleket. Míg a rádióhullámok áthaladhatnak tárgyakon, a csillapítás mértéke és a tényleges útvesztés az akadály típusától és sűrűségétől függően változik.

 

Ezen az elven működnek a mobiltelefonod és más okos eszközeid közötti párosítások bluetooth-on keresztül. Szóval a jó kapcsolódáshoz érdemes tisztában lenned az eszközök tudásával és figyelni a környezeti tényezőkre is.

Az eszközeiden lévő specifikáció alapján Te is kiszámolhatod ITT.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a Bluetooth egy rövid hatótávolságú technológia.

Leginkább a technológia kialakulása miatt lehet erre következtetni, amikor is a rövidebb hatótávok elegendőek a jól ismert felhasználási esetekben, mint például az audio streaming és a viselhető eszközök. Ennek eredményeként sok fejlesztő úgy döntött, hogy Bluetooth-kompatibilis termékeit 10-30 méteres maximális hatótávolság elérése érdekében alkalmazza. Ez optimalizálja az energiafogyasztást az okoseszközök gyakran kisméretű akkumulátoraihoz is. Nagyobb hatótávhoz nagyobb akksi is kellene.

 

Az igazság viszont az, hogy a Bluetooth jelek egy kilométernél is tovább terjedhetnek.

A Bluetooth-eszközök közötti hatékony, megbízható hatótávolság a megvalósítástól függően meghaladhatja az egy kilométert, és akár a vizuális hatótávolságon túli (BVR) drónok távvezérlését is támogathatja. Az adatátvitelhez megbízhatóan elérhető távolságok széles skálája óriási rugalmasságot kínál a Bluetooth alkalmazások fejlesztéséhez és megvalósításához kereskedelmi és ipari környezetben egyaránt.

 

Ennek tudatában már Te sem fogod magad átverve érezni, mikor azt mondják, hogy a drón bizony bluetooth-on keresztül kommunikál.

 

A fentiek tekintetében már jobban megértheted a vezeték nélküli fülhallgatód működését és az egyéb bluetooth-on keresztül is csatlakozó készülékedet. Ne feledd, hogy a bluetooth technológia is egyre csak fejlődik, érdemes képben lenni.

 

Forrás: 1. 2. 3.