Fedezd fel termékeinket

Robotporszívó összehasonlítás

Judy
2022.10.17 15:40
Robotporszívó összehasonlítás

Tudjuk ám, hogy milyen nehéz összehasonlítani a robotporszívókat. Elhatároztad, hogy megveszed. Na de vajon melyik a legjobb? Persze sok mindentől függnek a preferenciák, azonban a porszívózás alappillére a szívóerő és a teljesítmény. A többi lényeges dolog már csak a ház úrnőjétől vagy a ház urától függ. 

Milyen gyakran kell portartályt üríteni? Mekkora a hely a bútoraink alatt, egyáltalán szeretnénk-e ha a robotporszívó beférne alájuk? Milyen nehéz a robotporszívó, meg tudjuk-e emelni könnyedén, ha véletlenül elakadna? Mennyi ideig fog működni a robotporszívó, elég lesz-e, hogy rendesen kitakarítsa az otthonod?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések fordulnak meg a vásárlóink fejében is, ezért az az ötletünk támadt, hogy megosztjuk az érdeklődőkkel a készülékleírások alapján összeszedett információkat. Így talán mentesülsz a hosszadalmas böngészés alól, kicsit komplexebben láthatod a robotporszívók képességeit és adottságait.

 

Mindenképpen ajánljuk, hogy vásárlás előtt tényleg a saját otthonodra szabva válassz robotporszívót. Lehet, hogy nincs is szükséged a legdrágábbra vagy hogy 3 órát tudjon takarítani. Általában a gyártók megadnak egy bizonyos működési időt, azonban számolnod kell vele, hogy ezt ők is szeretik kimaxolni, tehát az említett számok nem a porszívó legtöbb energiát igénylő programjára fog vonatkozni, hanem a legkevesebbre. Ennek ellenére még mindig érhetnek meglepetések, de a készülékválasztásnál a maximális működési idő valóban irányadó.

 

 

Véleményünk szerint a legoptimálisabb választás (ha nem akarsz bajlódni a szobák lemérésével, stb.) egy középkategóriás robotporszívó vásárlása. Egy Xiaomi Mop 2 Pro-val vagy egy Lydsto R1-vel, esetleg a szintén ide tartozó Kyvol LDS L20-val igazán jól járhatsz. Szívóerőben és teljesítményben is hozzák a formájukat, nem mellesleg a vásárlóinktól is jó visszajelzéseket kaptak.

 

xiaomi porszívó

Ha komolyabban foglalkoztatnak a robotporszívók, akkor a teljesítményüket is érdemes figyelembe venni és az akkumulátoruk kapacitását. Komolyan, a legjobb választás a Roborock S7-es típusa. Ugyan a szívóerejét tekintve a közepes kategóriába esik, de a technológia, amivel felszerelték a szívóerő hatását nagyban megdobja. A készülék ultrahangos feltörléssel magaslik ki a többi készülék soraiból. Ezen kívül automatikusan felemeli a felmosópárnát, amikor szőnyeget észlel. Igen, magától felismeri a szőnyeget! Akár több emeletet is képes kezelni a házban, azon belül a szobákat is külön beállítással lehet kitakaríttatni vele. Ezen felül egy keresett funkció a gyermekzár is, ezt szintén be tudod állítani ezen a porszívón.

 

Általánosságban elmondható, hogy a készülékeket töretlenül fejlesztik a gyártók, újabb és újabb modellek kerülnek piacra. A porszívózáson felül a felmosás és a 2cm magasságú küszöbmászás is mindegyik robotporszívó esetében megtalálható, de sokuk rendelkezik már leesésérzékelővel is, ami nagyon praktikus tud lenni egy lépcső vagy magas korlátú terasz esetében. Természetesen a legtöbb készüléknél beállíthatók a virtuális falak vagy az úgy nevezett No-Go zónák, azonban jobb biztosra menni, hogy a robotporszívónk biztonságban legyen takarítás közben. A készülékek nem tartoznak az olcsó kategóriába, cserébe rengeteg erőfeszítéstől kímélnek meg téged. Ezért ha már beruháztál egyre, érdemes vigyáznod rá, rendszeresen tisztítani és karbantartani (ha már  a porszívózásból és a felmosásból kimaradsz). 

 

Méretüket tekintve majdnem egyformák, de kisebb eltérések előfordulnak. A súlyuknál már vannak jelentősebb változások, ez persze a belső felépítésüktől és az alkatrészektől is függ. A tartálykialakítás is változó, vannak olyan modellek, ahol a portartály víztartályként is funkcionál, másoknál pedig elkülönítve alakították ki őket.

 

Xiaomi Mop 2 Pro:

Érzékelők

Fontos az érzékelőkről is ejteni néhány szót, mert a technika fejlődése mindig izgalmas dolgokat tartogat még az átlagember számára is.

 

LDS szenzor: Laser Distance Sensor vagyis lézeres távolságérzékelő.

Lézersugárzás segítségével méri a távolságot saját elhelyezkedése és a visszaverő felületek között. Az elektronikája automatikusan alkalmazkodik a mérendő felület visszaverődési jellemzőihez. Az érzékelők késés és kopás nélkül működnek. A beépített elektronika az érzékelő jeleit távolságarányos digitális vagy analóg mérési értékekké alakítja. A szabványos mérési tartományok a következők: 5 mm, 10 mm, 20 mm, 50 mm, 100 mm, 200 mm és 300 mm. A mérési távolságok 30 mm és 1000 mm között vannak.

 

LiDAR szenzor: Alapvetően a LiDAR – avagy Light Detection and Ranging – egy aktív távérzékelő rendszer, amellyel széles területeken mérhető a növényzet magassága. A LiDAR rendszerben a fényt egy gyors lézer bocsátja ki, ez a fény a földre jut, és visszaverődik a dolgokról. A visszavert fényenergia ezután visszatér a LiDAR érzékelőhöz, ahol rögzítésre kerül. A LiDAR rendszer azt az időt méri, amely alatt a kibocsátott fény eljut a földre és vissza. Ezt az időt használják a megtett távolság kiszámításához. A mérésekhez azonosító GPS-t és egy belső mérési egységet (IMU) is használnak, amely a sík tájolását biztosítja az égen. Ezen az elven működik a robotporszívók LiDAR érzékelője is.

 

VSLAM szenzor: A VSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping) magában foglalja a környezet térképének valós idejű felépítését, valamint kamerák segítségével a készülék mozgásának becslését.

 

Kefe nélküli motor: Villanymotor, de nem olyan, mint a régi időkben, amikor a motorok kefékkel rendelkeztek és a súrlódás következtében idővel csökkent a motor teljesítménye és túlmelegedést, zajt és kopást idézett elő. A kefék által keletkezett por pedig elektromos problémákhoz is vezethetett, ha nem cserélték őket időben. Manapság már a legtöbb készülékbe kefe nélküli motort használnak pont az ilyen hátrányok elkerülése miatt, és hogy a motor élettartama hosszabb legyen.

 xiaomi robotporszívó kisállat mellett

 

Dokkolóval rendelkező Xiaomi robotporszívók is fellelhetők a kínálatunkban. Ezeknek az a nagy előnyük, hogy ide tudja üríteni a megtelt portartályát a porszívó, így nem szükséges annyira gyakran ürítened magát a készüléket. Például egy szőrös házi kedvenc után takarítani sokaknak napi erőfeszítéseket jelent, viszont a dokkoló kicsit könnyebbé teheti a dolgukat. Nem beszélve arról, ha előtte egy hagyományos porszívóval bajlódtál, akkor a robotporszívó napi használata igazi felüdülés lesz.

 

Egy másik szempont, amit szeretnénk kiemelni, hogy a robotporszívó használatával rászokhatsz a rendrakásra is. Ezt azzal a tulajdonságával éri el, hogy semmilyen akadályt nem tűr meg maga előtt. Ha mégis elakadna valamiben, akkor azt legtöbbször a takarítás leállításával vagy meghibásodással jelzi. Mivel ezt egyik robotporszívós sem szeretné, főleg, hogy a kisebb akadályok a készülék komoly károsodásához is vezethetnek, így megéri rendben tartani otthonod azon részét, ahol használod.

 

A Xiaomi robotporszívó praktikus ajándék is lehet a nagyobb ünnepeken. A nagycsaládosok az időmegtakarítás miatt kedvelhetik, az idősebbek pedig azért, mert nem kell húzni-vonni, viszonylag könnyű típusok is vannak, egyszerű őket elrakni, majd elővenni. A nagymamáknak és nagypapáknak csak egy kis segítségre lehet szükségük az alkalmazás használatához, de az alapok megtanulása után már minden megy magától.

 xiaomi robotporszívó - Lydsto

Az alábbi táblázatokban megpróbáltuk a nálunk kapható robotporszívók fő tulajdonságait összegyűjteni. Így Te is össze tudod hasonlítani őket aszerint, hogy neked milyen tulajdonságok számítanak jobban a takarításnál. Ettől függetlenül bátorítunk rá, hogy az itt található rövid információkon kívül látogass el a készülékek weboldalára is, hogy részletes képet kapj az általad kinézett készülékről.

 

 

Mop Pro

Mop 2-C

Roborock S7

Mop 2

Roidmi EVE Plus

Lydsto R1

Funkció

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó (szónikus felmosás)

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Szívóerő

2100Pa

2500 Pa

2500 Pa

2700 Pa

2700 Pa

2700 Pa

Akkumulátor

3200mAh

2600 mAh

5200mAh

3200 mAh

5200mAh

5200mAh

Súly

3,6 kg

3,3 kg

4.7 kg

7,3 kg

3,6 kg

8,3 kg (dokkolóval együtt)

Méret

350x350x94,5mm

82 mm magas

350x350x96,5 mm

353x350x82 mm

358x350x175 mm

335x335x100 mm

Portartály kapacitás

550 ml

600 ml

470 ml

550 ml

300 ml

3 l (dokkoló portartály)

Víztartály

2 az 1-ben a portartály

200 ml

300 ml

2 az 1-ben a portartály

2 az 1-ben a portartály, 250 ml

2 az 1-ben,

Porszívó a dokkolóba ürít

Névleges teljesítmény

33 W

40 W

68 W

40 W

50 W

50 W

 

 

Lydsto G2

Kyvol LDS L20

Lydsto S1 LDS

Mop 2 Pro

Mop 2 Ultra

Dreame Z10 Pro

Funkció

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Porszívó és felmosó

Szívóerő

3000 Pa

3000 Pa

3000 Pa

3000 Pa

4000 Pa

4000 Pa

Akkumulátor

2600 mAh

3200 mAh

5200mAh

5200mAh

5200mAh

5200mAh

Súly

3,7 kg

3,5 kg

3,5 kg

3,6 kg

8 kg

3,6 kg

Méret

350x350x79 mm

350x350x110 mm

350x350x98 mm

353x96,5x353 mm

353x98,8x350 mm

353x96,8x350 mm

Portartály kapacitás

300 ml

600 ml

350 ml

450 ml

550 ml

400 ml

Víztartály

250 ml

400 ml (opcionális)

250 ml

2 az 1-ben a portartály

2 az 1-ben a portartály

150 ml

Névleges teljesítmény

50 W

50 W

50 W

35,6 W

46 W

46 W

 

 

Mop Pro

Mop 2-C

Roborock S7

Mop 2

Roidmi EVE Plus

Lydsto R1

Működési idő (normál/csendes üzemmód)

90-110 perc működés

 

110 perc működés

180 perc működés

 

110 perc működés

 

150 perc

120 perc

Küszöbmászás

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

No-go vagy Virtuális fal

Igen

Igen

Igen+No-Mop

Igen

Igen

Igen

Navigáció

LDS

VSLAM

LiDAR

VSLAM

LDS lézer

Lysmart v5, LDS 2.0 radar (érzékelő)

 

Érzékelők

12 érzékelő, leesésérzékelő,Automatikus töltés és takarítás folytatás

 

7 infravörös érzékelő

 

Leesés és ütközés érzékelő, Ultrahangos szőnyegfelismerés

 

 

Ütközésgátló érzékelők

, Automata feltöltés és ürítés

18 típusú érzékelő,

Automatikus töltés, Akadályészlelés

 

 

Szenzoros porgyűjtés

Házon belüli emeletek, szobák kezelése

Különálló szobákat kezeli

-

4 emelet kezelése,

Szobánként állítható szívóerő és vízmennyiség

150m2-es terület takarítása

Szobasorrend programozás

 

Több emelet kezelése

 

Egyéb kiemelt funkciók

3 takarítási mód

Kefe nélküli motor

Szőnyeg, padló

4 magos processzor

4 magos processzor

Gyermekzár

Padló, csempe, parketta, PVC

NIDEC kefe nélküli motor,

Minden típusú padlóhoz, szőnyegtisztításhoz, OTA frissítések támogatása

 

Kefe nélküli motor

2 magos processzor

Kefe nélküli motor

Szőnyeg, padló, kemény felület

 

 

Lydsto G2

Kyvol LDS L20

Lydsto S1 LDS

Mop 2 Pro

Mop 2 Ultra

Dreame Z10 Pro

Működési idő (normál/csendes üzemmód)

120 perc

150 perc működés

 

120 perc

213 perc működés (normál módban)

 

120 perc működés

 

150 perc működés

 

Küszöbmászás

?

?

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

2 cm küszöbmászás

 

No-go vagy Virtuális fal

Igen

Igen

Igen

Igen

Igen

Igen

Navigáció

Li-Dar érzékelő, Leesésérzékelő, hangvezérlés, beépített giroszkóp

LDS lézeres

LiDAR navigáció

 

LDS

LDS lézeres navigáció

 

LDS-LiDAR navigáció

 

Érzékelők

Szenzoros porgyűjtés, Automatikus takarítás, Beépített giroszkóp, Érzékelők

9 érzékelő, Ütközés és leesésgátló

 

18 érzékelő, Ütközés és leesésgátló

 

19 érzékelő, Fal- és peremérzékelő

 

ToF érzékelő

S-Cross akadály letapogatás

3D lézeres akadálykerülés, Ütközés- és leesésgátló

 

 

Házon belüli emeletek, szobák kezelése

-

-

Szobánként állítható működés

 

5 emelet kezelése,

Szobánként állítható működés

 

Szobánként állítható működés

 

3 emelet kezelése

Egyéb kiemelt funkciók

Ózonos sterilizálás (porgyűjtőbe építve)

 

 

Szőnyeg, padló

UV fertőtlenítés takarítás közben

Ózonos portartály fertőtlenítés

OTA online frissítés támogatása (távoli vezérlés)

Japán NIDEC motor

 

OTA online frissítés támogatása (távoli vezérlés)

DND mód

 

-

-

 

 

 

Források: 1. 2. 3.  4.