Fedezd fel termékeinket

Spórolnál az energián, fenyeget a villanyszámla?

Judy
2022.10.03 12:00
Spórolnál az energián, fenyeget a villanyszámla?

Mindenki tudatában van annak, hogy az energiaárak növekedésnek indultak, de senki sem láthatja előre hol áll majd meg és mennyivel fog többe kerülni ez nekünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy szorítunk azon a bizonyos nadrágszíjon és odafigyelünk a fogyasztási szokásainkra. A rezsi emelkedést tekinthetjük akár egy kihívásnak is, ahol az a cél, hogy például az előző hónapban fogyasztott kilowattokhoz képest “X” százalékkal csökkentsük a felhasználást.

Összeszedtük a gondolatainkat, hogy egy kis útmutatóban összefoglaljuk, hogy hogyan spórolj az árammal. Először is számba kell venned, hogy hány háztartási eszközöd van otthon, ami áramot fogyaszt. Mi fogyaszt sok áramot? Általában a konyhai gépek (hűtő, mélyhűtőláda), de ahogy mondani szokták: “Sok kicsi sokra megy.”. Úgyhogy mindenre figyelni kell, optimalizálni az áramfogyasztásukat.

 

A legtöbben kisajátítanak otthon egy konnektort és ott töltik a telefonjukat egész este. Persze a töltőt rendszeresen elfelejtik kihúzni, ami ha nem is sokat, de áramot fogyaszt. Ilyen eszközeink még általában a televízió, a különböző játékkonzolok, a kenyérpirító, turmixgép, stb. Ezeket az eszközöket a otthoni spórolás jegyében biztonságosan kikapcsolhatod, amikor nincsenek használatban. Amennyiben az ugrott be, hogy “Én ehhez lusta vagyok...akkor most minden nap egyenként áramtalanítani kell majd a készülékeket?”, jó hírünk van, mert nem teljesen ez a helyzet. A legjobb megoldás, ha beszerzel pár okoskonnektort, mondjuk szobánként egyet. Így simán, pár kattintással leválaszthatsz mindent az áramról amikor csak akarod. Egy központi egységhez (hub) is csatlakoztathatod a készülékeidet, így azon keresztül is vezérelheted őket. Még egy powerbankkal is jobban szabályozhatod az áramfogyasztásod (hiába felejted benne a töltőt, egy idő után lemerül).

xiaomi wifi jelerősítő

 

Megjegyzés: A Wi-fi boxnak nem feltétlenül tesz jót az állandó kapcsolgatás, így azt bekapcsolva hagyhatod.

 

A másik dolog, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetni az a hűtőszekrényed karbantartása. Sok helyen ajánlják, hogy szerezz be újabb, “A” besorolású hűtőszekrényt, de ha nem pont most vállalkoznál erre a kis beruházásra, akkor a jelenlegit is hatékony  működésre tudod késztetni egy-két egyszerű trükkel. Fontos tehát, hogy a hűtőszekrény hátsó részét rendszeresen portalanítsd és lehetőleg 10 cm távolságra legyen a faltól. Ez segít, hogy a szellőzése rendben legyen, ne melegedjen túl. A másik fontos dolog a hűtő belseje, amit ha rendszeresen megtisztítasz és ellenőrzöd az ajtók megfelelő záródását és szigetelését, szintén hozzájárul az energiamegtakarításhoz. Persze alap dolog, hogy a hűtőszekrényt nem teszed ki közvetlen napsugárzásnak, és a sütő mellé sem helyezed. A hűtőben nem szükséges jéghidegre tekerni a hőfokszabályzót (arra való a fagyasztó).

 

Hasonló a helyzet a mosogatógéppel is, aminek a használati útmutatójában szépen le van írva, hogy mennyi vizet/áramot fogyaszt egy-egy ciklus alatt. Így ki tudod választani a számodra és edényeid, poharaid  számára a legkedvezőbb fokozatot. Természetesen itt is ügyelni kell rá, hogy tele legyen a mosogatógép induláskor.

 

A konyha után átvándorolhatunk a fürdőszobába. Ha nem is Te mosol, azért érdemes tudnod róla, hogy a mosógép esetében a legtöbb energiát a víz felmelegítése emészti fel. Kevésbé szennyezett ruhák esetében elég a 30-40°C-os mosási hőfok (így a színeket is nagyobb eséllyel tartják meg a textíliák), az sem árt ha nem félig töltve indítod el a mosógépet, hanem megvárod, amíg összegyűlik a szennyes ruha.

 

A szárítógépbe pedig érdemes teljesen kicentrifugázott ruhákat tenned. Amennyiben valóban nagy szükséged van a pénzmegtakarításra, akkor akár ki is kapcsolhatod a szárítógépet és minden nedves ruhát kiteregethetsz, ahogy azt a szárítógép vásárlása előtt tetted.

xiaomi szappanadagoló

 

A fürdőszoba másik nagy “energiazabálója” a bojler. A spóroláshoz próbálj ki különböző hőfokokat, amivel még kellemesnek érzed a vizet, meg fogod látni, hogy nem kell azt a tekerőt a maximumon tartani. Egy két személyes háztartásban is számít, ha mondjuk minden este 1-1 perccel kevesebbet zuhanyoztok. A csapot is ér elzárni fogmosás, borotválkozás és kézmosás közben (amikor épp nincs szükségünk vízre).

 

A nyári melegben klíma helyett áttérhetsz a ventilátorra, ami jóval kevesebbet fogyaszt. Tény, hogy nem hűt annyira hatékonyan, mint egy klíma, de valamit valamiért. Még ez lehet a legkézenfekvőbb megoldás. A hőmérsékletet termosztáttal is szabályozhatod, amihez akár a Mi Home alkalmazáshoz csatlakoztatott eszközeid is hozzájárulhatnak. A pára- és hőmérséklet érzékelőről egy másik alkalommal írunk bővebben, érdemes megismerkedned vele.

 

Nap közben nem, viszont a reggeli szürkületnél vagy esti sötétségben villanyt kapcsolunk a szobákban. Itt érdemes megemlíteni a LED izzókat, melyek sokkal kevesebb energiát fogyasztanak hagyományos társaiknál. Ezért ha még nem tetted, megéri lecserélned őket. A világítást pedig csak ott használd, ahol  tényleg éppen tartózkodsz, az esti tévézéshez meg legtöbb esetben elég egy gyertya. Ezzel nem csak energiát takaríthatsz meg, de kellemesebbé is teheted az esti pihenést és feltöltődést. A tévézésnél nem kell a legmagasabb fényerőt használnod (egyes modelleknél elérhető az ECO mód), beállíthatsz időzítőt is ha számítasz rá, hogy elaludnál.

xiaomi okos világítás

Amennyiben benne lennél egy nagyobb beruházásban is akár, akkor használhatsz napelemeket is. Már állami támogatást is igénybe lehet venni hozzá, viszont a feltételeket már nem mindenki tudja teljesíteni. Ettől függetlenül jó megoldás lehet akár a hagyományos áramfogyasztás egy részének pótlására is. Használatával hozzájárulsz a Föld CO2 kibocsátásának csökkentéséhez is, amit ma mindenki próbál előtérbe helyezni, hogy egészségesebb környezetet tudjunk teremteni a jövőben.

 

Végül a legegyszerűbb megoldás a hűvös napokra, ha jó minőségű pulóverrel és otthoni köntössel rendelkezel. Nyilvánvalóan nem a fűtés kikapcsolására gondolunk, de körülbelül úgy, ahogy a nyári melegben is jobban preferálod a vékony pólót és a rövidnadrágot. A végső cél hosszú távon, hogy az otthonod átlagos áramfogyasztása csökkenjen. Reméljük, hogy tudtunk segíteni pár tippel, amit még nem hallottál.

Források: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.